Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak sprawić, by drink był atrakcyjny

Aleksandra Dziki, Paweł Kuś
Bruno Fidrych
Niektórzy z nas będą spędzać tego sylwestra na imprezach w domu. Jednak i tam możemy uraczyć naszych gości drinkami niewiele różniącymi się od tych wymyślnych w pubach. Wystarczy tylko zadbać o odpowiednie garnirowanie.

Podczas przygotowania garnirunku do drinków warto pamiętać, aby wszystkie składniki były jadalne, dojrzałe i twarde (co ułatwi krojenie), bardzo dokładnie umyte (tyczy się to szczególnie owoców cytrusowych, które mogą być pryskane) oraz dobrane do siebie. Zwykle 1-5 składników zdobienia w zupełności wystarczą. Należy uważać, aby nie doszło do przerostu formy nad treścią, gdzie kunszt zdobienia przerasta kunsztem smak napoju.

Dobrym pomysłem jest zrobienie crusty. Crusta to cukrowa otoczka na brzegu szklanki, stanowiąca oryginalną dekorację wielu napojów wykonywanych przed przygotowaniem drinka. Cząstką cytryny zwilżamy krawędź kieliszka i zanurzamy w cukrze rozsypanym na płaskim, płytkim naczyniu (np. spodeczek), tak aby oblepił zwilżoną krawędź szkła. Następnie delikatnie usuwamy nadmiar cukru. W zależności od przygotowywanego napoju i zamierzonego efektu wizualnego i smakowego do wykonania crusty używa się najczęściej: cukru pudru, wiórków kokosowych, tartej czekolady czy barwionego cukru, dzięki któremu nasza otoczka stanie się jeszcze bardziej interesująca.

Do dekorowania naszych szklanek idealnie nadaje się też karambola. Ten niezwykły owoc po przekrojeniu naturalnie przyjmuje kształt żółtej gwiazdki. Wtedy wystarczy wetknąć je w naszą szklankę.

Do kolejnej dekoracji potrzebujemy specjalnego nożyka. Wycinamy nim skórę z cytryną w taki sposób, aby była podobna do spirali, a następnie obwijamy nią słomkę. Po pewnym czasie można zdjąć skórkę i ułożyć gdzieś jako dekorację lub zostawić na słomce, gdzie też będzie dobrze wyglądać.

Z bardziej tradycyjnych ozdób polecam wachlarzyk z jabłek. Wystarczy pokroić owoc na cztery części, a następnie nałożyć na wykałaczkę.

Aleksandra Dziki, barmanka kubokawiarnia Mleczarnia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto