Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki
Zupa brzadowa Poleca Wioletta Kos z Koła Gospodyń Wiejskich w Łebczu Składniki 2 litry wody pół kg świeżych śliwek (najlepiej węgierek) pół kg świeżych gruszek pół kg świeżych czereśni 5 żółtek szklanka mąki szczypta soli Wykonanie Przygotowanie tradycyjnej zupy brzadowej (tak na Kaszubach mówi się na zupę owocową) rozpoczynamy od wykonania ciasta na kluski. Oddzielamy żółtka od białka. Następnie mieszamy je ze szklanką mąki i dodajemy szczyptę soli. Ciasto musi być lejące. Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wlewamy łyżką ciasto, tak by tworzyły się kluski. Gotujemy je przez pięć minut. Po tym czasie do garnka wrzucamy śliwki, gruszki oraz czereśnie (najlepiej bez pestek). I gotujemy przez kolejne pięć minut. Zupę na wigilijny stół można podawać na ciepło lub wystudzoną. To tradycyjne danie podawane w ten szczególny wieczór na Kaszubach.