Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki
Klops z jajkiem Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Groszkowie Składniki 40 dkg wołowiny 20 dkg wieprzowiny 5 dkg cebuli 5 dkg czerstwej bułki (namoczyć w mleku) 3 jajka natka pietruszki posiekana sól pierz do smaku trochę mąki tłuszcz do nasmarowania formy Wykonanie Dwa jajka gotujemy na twardo. Mięso mielimy, dodajemy surowe jajko, przyprawy oraz zmieloną bułkę. Dobrze wyrabiamy masę i następnie ją wałkujemy. Układamy podłużny prostokąt. Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki, układamy na mięsie wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Mięso zwijamy w rulon, zaczynając od tego prostokąta, gdzie są ułożone jajka. Rozgrzewamy mocno tłuszcz w foremce, układamy rulon i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni Celsjusza. Przy okazji rada. Mięso mielone przeznaczone do zamrożenia nie formujemy w kulę, lecz rozkładamy płasko w folii. Tak uformowane mięso łatwiej jest przechowywać w zamrażarce, ponadto potem skrócimy czas jego rozmrażania.