Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki
Sałatka Śledzie pod pierzynką Poleca Wiesława Nowakiewicz z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie Składniki 1/2 kg śledzi solonych 1-2 cebule 1 duży ziemniak 2 marchwie 3-5 jajek 15 dkg żółtego sera 6 łyżek majonezu Wykonanie Śledzie moczymy, a ziemniaka, marchew i jajka gotujemy. Następnie ryby i wszystkie ugotowane produkty kroimy w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce. Tak przygotowane wszystkie składniki układamy w naczyniu warstwami, aby uzyskać ostatecznie następującą kolejność (licząc od dna naczynia): 1. śledź 2. cebula 3. ziemniaki 4. majonez 5. ser 6. jajko 7. marchew 8. majonez Na wierzchniej warstwie majonezowej sałatkę dekorujemy, np. kosteczkami marchwi oraz liśćmi sałaty.