Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Roladki z flądry w galareciePoleca Beata Szornak z Koła Gospodyń Wiejskich w MechowieSkładniki 2 filety z flądry 1 pęczek koperku sok z 1 cytryny 3 łyżki octu sól, pieprz i cukier do smaku 2 łyżki ziarenek smaku, 3 szklanki wody 4 łyżki żelatyny marchew, kawałek selera liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Filety z flądry przekrajamy na pół. Wszystkie kawałki nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na każdym kawałku ryby układamy drobno pokrojony koperek. Filety zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. W garnku gotujemy wodę, do której wrzucamy obraną marchewkę i seler. Dodajemy liść laurowy, ziarenka smaku i ziele angielskie. Do wrzątku wkładamy roladki z flądry i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Po tym czasie wyjmujemy rybę z garnka i studzimy ją. Do wywaru dodajemy żelatynę, wszystko intensywnie mieszamy. Następnie przecedzamy i doprawiamy. Gdy wywar będzie chłodny, mieszamy go z octem. Roladki wykładamy na półmisku, dekorujemy i zalewamy galaretą. Odstawiamy w chłodne miejsce.