Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Naleśnik z łososiem i twarożkiem Poleca Wioletta Kos z Koła Gospodyń Wiejskich w ŁebczuSkładniki 30 dag łososia wędzonego 20 dag twarogu szklanka mąki 2 jajka pół szklanki wody pół szklanki mleka Wykonanie Przygotowanie potrawy zaczynamy od wykonania typowego ciasta naleśnikowego. W tym celu szklankę mąki mieszamy z dwoma jajkami. Dodajemy pół szklanki mleka oraz pół szklanki wody. Po wymieszaniu smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu naleśniki. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gorące naleśniki mogłyby się nam połamać w czasie zawijania. Zimne naleśniki rozkładamy na stole. Rybę kroimy na cienkie plasterki. Naleśniki smarujemy twarogiem. Na wierzch układamy plasterki łososia i mocno zawijamy. Potrawy nie trzeba doprawiać solą, gdyż ryba jest już wystarczająco słona. Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki w skos i układamy na półmisku. Danie można dodatkowo udekorować zieleniną. Podajemy potrawę na zimno, jako przekąskę.