Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Ryba po kaszubskuPoleca Anna Bogacz z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie Składniki 70 dkg filetów z dowolnej ryby 6 marchewek 3 pietruszki seler 4 cebule przecier pomidorowy woda 2 jajka bułka tarta sól pieprz Wykonanie Warzywa obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wkładamy do garnka i podlewamy wodą, mniej więcej połową szklanki. Dusimy je pod przykryciem do chwili, aż zmiękną. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oleju do zarumienienia i dodajemy do reszty warzyw, następnie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko razem mieszamy. Filety z dowolnego gatunku ryby myjemy pod zimną wodą i czekamy, aż nieco obeschną. Potem rybę solimy i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy porcje w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce i smażymy z obu stron.Przysmażone kawałki ryby układamy w miseczce, przekładając je na przemian przygotowanym farszem.