Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Filety z dorsza w warzywach Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w KoźminieSkładniki 1 kg filetów z dorsza 0,25 l koncentratu pomidorowego 0,25 l ketchupu pikantnego 8 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 1 mały seler 1 kg surowej marchwi 1 szkl. oleju 1 szkl. mąki do panierki, sól i pieprz Wykonanie Rybę solimy, posypujemy pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Warzywa trzemy na grubej tarce. Cebulę drobno kroimy, smażymy na oleju, dodajemy starte warzywa, sól, pieprz i dusimy to przez 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i 1/3 litra wody. Wszystko zagotowujemy i zalewamy tym usmażone ryby. Rada dotycząca smażenia ryb filetowanych ze skórką. Aby filety się nie rozpadały, smażenie rozpoczynamy, układając je na patelni skórką do dołu, a następnie z drugiej strony. Warto też wiedzieć, że największą zaletą dorsza jest duża zawartość białka i selenu, który wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo ryba ta zawiera bardzo cenne witaminy z grupy B. W dorszu jest również witamina PP, czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu.