18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Co dodaje się do takiej solanki? Pawłowski podkreśla, że...
fot. Arkadiusz Gola

Jak zrobić szynkę na Wielkanoc? [PORADNIK] Masarz Mateusz Pawłowski z Rudy Śląskiej tłumaczy

Co dodaje się do takiej solanki? Pawłowski podkreśla, że chemii nie da się uniknąć całkowicie. A wszystko po to, by nasza szynka miała odpowiedni smak i aromat. - Później mięso jest wieszane, by wyciekła z niego woda. Waży więc tyle samo, co przed nastrzykiwaniem - zapewnia Pawłowski. Surowe mięso trafia do komory ciepłowniczej. W pierwszej fazie osuszania panuje w niej temperatura 55 stopni, ale szynka w środku powinna mieć ok. 30 stopni. Po godzinie temperaturę podwyższa się do 65 stopni. Samo wędzenie trwa ok. 10 minut. Stosowana jest do tego mieszanka olszynowo-bukowa.

Zobacz również

Spotkanie dla seniorów zorganizowane przez KGW Wiatrowo

Spotkanie dla seniorów zorganizowane przez KGW Wiatrowo

Bezpłatne materiały wyborcze. Od kiedy w mediach publicznych?

Bezpłatne materiały wyborcze. Od kiedy w mediach publicznych?

Polecamy

Budzyniacy na uroczystościach pod Monte Cassino

Budzyniacy na uroczystościach pod Monte Cassino

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty

Trik na stres i alzheimera. Masz 5 minut? Spróbuj i zobacz piorunujące efekty

Jedziesz w podróż do Belgii lub Francji? Parlament Europejski stoi przed tobą otworem

Jedziesz w podróż do Belgii lub Francji? Parlament Europejski stoi przed tobą otworem