Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki
Pierogi z kapustą i grzybami Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kaczkowie Składniki Ciasto: 1 kg mąki 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki oleju 2 jaja gorąca woda szczypta soli Farsz: 30 dkg suszonych grzybów (zasmażyć na oleju) 70 dkg kapusty kiszonej (zasmażyć na oleju) 3 cebule (zasmażyć na oleju) Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Potem ponownie wałkujemy na cienkie placki. W cieście wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Naklejamy farsz i zlepiamy brzegi. Do gotującej się wody z solą wkładamy gotowe pierogi. Można podawać je z zasmażoną cebulką. Czy wiesz, że? Kapusta kiszona, ze względu na swoje zdrowotne właściwości, powinna na stałe zagościć w kuchni. Zawiera ona zarówno witaminy C i E, żelazo, potas, wapno, błonnik, jak i przeciwutleniacze. W starożytności Rzymianie stosowali kapustę kiszoną jako doskonały środek na choroby płuc, wątroby, stawów, wrzodów, obstrukcje oraz na bezsenność.