MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

KS Apator Toruń - NovyHotel Falubaz Zielona Góra |RELACJA LIVE

NA ŻYWO
KS Apator Toruń - NovyHotel Falubaz Zielona Góra |RELACJA LIVE

W Hajnówce trwa Piknik Rodzinny

W Hajnówce trwa Piknik Rodzinny

Polecamy

Kwiaty czy słodycze? Sprawdź, jakie prezenty najczęściej kupujemy na Dzień Matki

Kwiaty czy słodycze? Sprawdź, jakie prezenty najczęściej kupujemy na Dzień Matki

Najlepsze hotele w Side według turystów. Ta lista może ci się przydać

Najlepsze hotele w Side według turystów. Ta lista może ci się przydać

Pyszny sok z truskawek do herbaty i deserów. Nie potrzebujesz sokownika

Pyszny sok z truskawek do herbaty i deserów. Nie potrzebujesz sokownika