MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jeśli nie jesteśmy zapalonymi majsterkowiczami, gotową budkę...
fot. MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna

Powieś budkę dla jerzyka, a pozbędziesz się komarów. Zobacz, jak ją zbudować, gdzie zawiesić i na co zwrócić uwagę

Gotowa budka dla jerzyka

Jeśli nie jesteśmy zapalonymi majsterkowiczami, gotową budkę dla jerzyka bez trudu kupimy za około 50-60 zł. Do wyboru są zwykłe budki pojedyncze, ale można kupić także „wielorodzinne" – podwójne, potrójne, a nawet większe (na zdjęciu). Najczęściej takie budki są ustawione w szeregu, ale można je także układać w różne wzory, wykorzystując jako element dekoracyjny.

Poza budkami drewnianymi w sprzedaży są także domki z trocinobetonu. Są one trochę droższe (ok. 70 zł), ale znacznie trwalsze, zapewniają też lepsze warunki termiczne ptakom. Również takie budki są dostępne w wersji „szeregowej". Gotową budkę najczęściej trzeba pomalować.

Poza budkami, które wiesza się na ścianach (tzw. natynkowe), dostępne są także budki podtynkowe, które mocuje się podczas remontu elewacji budynku, w warstwie ocieplenia. Wymaga to pewnych umiejętności oraz dobrej woli od ekipy remontowej, ale takie rozwiązanie istnieje. Wtedy zewnętrzna ścianka budki lęgowej jest zlicowana z elewacją budynku. Podobnym rozwiązaniem są budki, które montuje się w przestrzeni stropodachu.

Zobacz również

Dzień Osiedla Zwięczyca

NOWE
Dzień Osiedla Zwięczyca

W Krakowie startuje sezon na food trucki. Wraca lubiana impreza

W Krakowie startuje sezon na food trucki. Wraca lubiana impreza

Polecamy

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Burza w górach? Poznaj wskazówki, które mogą uratować ci życie

Delikatne pierogi z bobem na obiad. Polecam zajadać z przyrumienioną cebulą

Delikatne pierogi z bobem na obiad. Polecam zajadać z przyrumienioną cebulą