W Opatowie robili potrawy pod okiem autora książek kulinarnych

Michał Leszczyński
Warsztaty kulinarne prowadził Stanisław Lenart, profesjonalista, kucharz z Kazimierza Dolnego oraz autor książek o gotowaniu. Podczas drugiej, praktycznej części szkolenia, uczniowie klas pierwszych Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pracowali w dwóch zespołach komponując menu.

Ze składników powstały potrawy: ziemniaki zapiekane z ziołami, spaghetti z klasycznym sosem oraz z sosem arrabiata, zapiekanka ze schabem i brokułami, pieczony indyk z warzywami oraz kolorowe wiosenne sałatki. Wszystkie dania wykonane przez uczniów powstały z pomocą nowych technik pozwalających przygotować dania zachowują ce wartość odżywczą przy skorzystaniu z jak najmniejszej ilości tłuszczu. Wspólne gotowanie zakończyło się degustacją i oceną przygotowanych potraw. - Udział w warsztatach był dla młodzieży okazją do zdobycia wiedzy kulinarnej, której na próżno szukać w książkach - powiedziała Agnieszka Spała, prowadząca zajęcia w technikum z zakresu przedmiotów zawodowych technologii żywienia.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie