Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Śledzie po dziemiańskuPoleca Bernardyna Synak z Koła Gospodyń Wiejskich w DziemianachSkładniki jedno opakowanie śledzi matias (mogą być również zwykłe płaty śledziowe, ale trzeba je namoczyć) pół słoika sałatki warzywnej (kupna, w zalewie) 10 dkg rodzynek majonez pieprz do smaku Wykonanie Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od namoczenia śledzi. Najlepiej zostawić je na co najmniej pół godziny w wodzie z octem. Następnie trzeba je dokładnie odsączyć. Śledzie zwijamy w rulony. Należy jednak pamiętać, że środek musi zostać pusty, gdyż będziemy go wykorzystywać do nadzienia. Gotową sałatkę warzywną trzeba nieco udoskonalić. Dodajemy do niej rodzynki, pieprz i majonez. Następnie wszystko trzeba dokładnie wymieszać i po kolei nadziewać śledzie. Ostatnim etapem jest położenie majonezu na górę roladki. Na zakończenie potrawę można udekorować według własnego pomysłu. W tym celu można użyć np. rzodkiewki, ciemnych winogron i pietruszki. Śledzie po dziemiańsku są doskonałą potrawą na świąteczny stół. Można je także wykorzystać jako przekąskę, kiedy spodziewamy się gości. Przepis jest łatwy w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu.