Ryby na różne sposoby: w zalewie, w cebuli i po dziemiańsku [PRZEPISY]
Karp pieczony w maślePoleca Stefania Kamińska z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisewie Składniki karp ok. 2,5 kg 150 g żurawiny 150 g rodzynek 150 g śliwek suszonych kostka masła 2 cytryny kawałki ananasa z puszki do dekoracji sól i pieprz Wykonanie Karpia oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i suszymy, np. ręcznikiem papierowym. Następnie rybę skrapiamy obficie cytryną. Posypujemy całość solą i pieprzem i odstawiamy na dobę, aby karp się zamarynował. Następnego dnia do wnętrza ryby wkładamy żurawiny, rodzynki i śliwki. Do tego dodajemy połowę kostki masła. Drugą połową kostki smarujemy karpia na zewnątrz. Tak przygotowaną rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Dopiero wówczas wkładamy do niego naczynie z faszerowanym karpiem. - Ryba musi nabrać ciemnozłotej barwy - podkreśla Stefania Kamińska. - Mięso karpia staje się bardzo delikatne, dlatego trzeba uważać przy wyjmowaniu z naczynia, by się nie rozpadło. Przed podaniem na stół gotowe danie dekorujemy kawałkami ananasa wyjętymi z puszki.