Karol Okrasa w Ostrowcu. Znany kucharz wziął udział w konkursie kulinarnym w "Ekonomiku" (ZDJĘCIA, WIDEO)

Anna Śledzińska
Anna Śledzińska

Wideo

Co to były za emocje! Znany szef kuchni i dziennikarz kulinarny Karol Okrasa przyjechał do Ostrowca Świętokrzyskiego na Dzień Gastronoma w Zespole Szkół numer 1. Oceniał dania w konkursie kulinarnym, dzielił się z młodzieżą swoimi spostrzeżeniami. Co smakowało mu najbardziej?

Łzy wzruszenia, zdenerwowanie i ogrom emocji towarzyszyły uczestnikom konkursu kulinarnego, ogłoszonego w Zespole Szkół numer 1 w Ostrowcu Świętokrzyskim w ramach Dnia Gastronoma. Po szkolnych eliminacjach, do finałowej rozgrywki przeszły cztery dwuosobowe zespoły. Każdy z nich starał się zaprezentować jak najlepiej i ugotować danie, które idealne pasowało do tematu „Jesień na talerzu”.

W kulinarne szranki stanęli uczniowie klas drugich i trzecich.
Martyna Szydłowska i Katarzyna Szczerbińska przygotowały polędwiczki z ziemniakami Hasselback, sosem borowikowym i salsą z jesiennych warzyw.

Miłosz Nowak i Mikołaj Tkaczyk serwowali kaczkę w marynacie tymiankowej z puree dyniowym, pesto z rukoli i orzechów włoskich, brokułem i pomidorkami koktajlowymi, z dodatkiem glazurowanej śliwki szydłowskiej i czarnej soczewicy z kurkami.

Weronika Dusza i Wiktoria Grzegorska zaprosiły na pieczoną pierś z indyka z glazurowanymi szalotkami, kopytkami, sosem śliwkowym oraz glazurowaną marchewką z czarnuszką.

Luiza Brodalka i Oliwia Chuchała przygotowały gołąbki z gęsiną, z kaszą jaglaną, śliwką szydłowską, musem grzybowym, karmelizowanymi orzechami oraz piklowanymi burakami.

W jury, które degustowało i oceniało przygotowane dania zasiedli Karol Okrasa, kucharz, autor programów i książek kulinarnych, Mirosław Ciołak, szef kuchni restauracji „Siesta” w hotelu „Red” w Ostrowcu, Michał Markowicz, nauczyciel Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach oraz Robert Kopacz, szef kuchni Upfield Professional.

Ogłoszenie wyników konkursu odbyło się w obecności uczniów Zespołu Szkół numer 1, gości oraz sponsorów, wśród których znaleźli się między innymi Hotel „Red” i Farma Świętokrzyska.

Które danie smakowało szefom kuchni najbardziej?
Jak się okazało była to kaczka w marynacie tymiankowej, przygotowana przez panów- Miłosza Nowaka i Mikołaja Tkaczyka, którzy nie kryli wzruszenia i emocji podczas odbierania głównej nagrody.
- To dla wszystkich tych młodych kucharzy był pierwszy konkurs kulinarny i poradzili sobie znakomicie. Tak naprawdę musieliśmy po prostu brać pod uwagę to, kto zrobił najmniej błędów. Dania były przemyślane, dobrze przygotowane, a także odważne. Trochę tej odwagi na talerzu tym młodym ludziom zazdroszczę. Jak w ich wieku na pewno jej nie miałem- mówi Karol Okrasa.

Miejscem drugim nagrodzono Luizę Brodalkę i Oliwię Chuchałę, a trzecim Martynę Szydłowską i Katarzynę Szczerbińską.
Znany kucharz i jego nie mniej świetni koledzy- szefowie kuchni, mieli dla młodzieży mnóstwo wskazówek i dobrych rad „od kuchni”. Karol Okrasa zapowiedział, że laureatki czwartego miejsca Weronika Dusza i Wiktoria Grzegorska, zostaną przez niego zaproszone na plan zdjęciowy programu „Okrasa łamie przepisy”, który będzie nagrywany na Farmie Świętokrzyskiej w Borii, w gminie Ćmielów.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie